Китайска технология ще позволи на най-големия в света радиотелескоп да разкрие тайните на Вселената

teleskop

С много по-висока чувствителност и скорост на изследване в сравнение с други телескопи.

Китай направи значителна крачка към изграждането на най-амбициозния астрономически проект в историята. Първата партида средночестотни антени, произведени в Китай, вече са изпратени в Южна Африка, където ще бъдат част от гигантския радиотелескоп SKA (Square Kilometer Array).

SKA, който ще бъде разположен на няколко места в Австралия и Африка, ще представлява най-голямата и чувствителна мрежа от радиоантени в света. С негова помощ учените ще могат да изследват Вселената с безпрецедентна дълбочина и детайлност, търсейки отговори на фундаментални въпроси като произхода и еволюцията на Вселената, природата на тъмната материя и енергията, както и възможността за живот извън Земята.

Китай играе ключова роля в проекта SKA, като е отговорен за проектирането, производството и интегрирането на значителна част от антените. Доставката на първите антени бележи началото на масовото производство и отваря нова глава в международното сътрудничество в областта на астрономията.

Защо SKA е толкова важен?

С много по-висока чувствителност и скорост на изследване в сравнение с други телескопи, SKA ще ни позволи да:

  • Погледнем по-далеч във Вселената: Ще можем да уловим много слаби радиосигнали от галактики, отдалечени на милиарди светлинни години, и да проследим еволюцията на Вселената от първите моменти след Големия взрив.
  • Разберем природата на тъмната материя и енергия: Ще можем да изучаваме разпределението и движението на галактиките с невиждана досега прецизност, което ще ни доближи до разгадаването на мистерията на тъмната материя и енергия, които съставляват по-голямата част от Вселената.
  • Търсим признаци на извънземен живот: Ще можем да откриваме и изучаваме екзопланети, т.е. планети около други звезди, и да търсим в атмосферите им молекули, които могат да бъдат признак на живот.
Виж още:  Глобален срив в услугите на Microsoft

Международно сътрудничество

Проектът SKA се реализира благодарение на съвместните усилия на повече от 10 държави, обединени в международния консорциум SKAO. Това е един от най-амбициозните примери за международно сътрудничество в областта на науката, което демонстрира, че големите научни предизвикателства могат да бъдат преодолени само чрез обединени усилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1