ШАРЕНО

16 май 1929: Провежда се първата церемония по връчване на наградите „Оскар“

На 16 май 1929 г. в хотел „Холивуд Рузвелт“ се събират 270 души, за да станат свидетели на историческо събитие – първата церемония по връчване на наградите „Оскар“.

Организирана от Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ, тържеството е скромно в сравнение с бляскавите церемонии, които познаваме днес. Билетите струват по 5 долара, а самата церемония продължава едва 12 минути.

Въпреки скромния мащаб, значението на събитието е огромно. В 12 категории се раздават награди за постижения в киното през периода от 1 август 1927 г. до 31 юли 1928 г. За разлика от днес, победителите са известни три месеца преди церемонията.

Първият филм, спечелил „Оскар“, е „Крила“ от 1927 г.

През 30-те години на миналия век Академията еволюира своите практики, като започва да споделя предварително с вестниците имената на лауреатите. Тази практика е прекратена през 1941 г., за да се запази интригата и вълнението около церемонията.

През 1953 г. за първи път събитието е излъчено пряко по телевизията, отваряйки вратите на киното към по-широка аудитория.

От 2002 г. насам церемонията по връчване на наградите „Оскар“ се провежда в емблематичния театър „Долби“ в Лос Анджелис (до 2012 г. известен като „Кодак“).

Днес статуетката „Оскар“ е емблематичен символ на киното, а церемонията по нейното връчване е едно от най-бляскавите и престижни събития в света.

Интересни факти:

  • Официалното название „Оскар“ е използвано за първи път на церемонията през 1939 г.
  • Статуетката е дело на скулптора Джордж Стенли по рисунка на Седрик Гибсън.
  • Висока е 34 см и тежи 3,85 кг.
  • Изработена е от британий (сплав от олово и мед) и с 24-каратово златно покритие.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button