Рекорден април: Глобалното затопляне се ускорява, въпреки отслабването на Ел Ниньо

slancze

Всеки месец от юни 2023 г. насам е бил най-топлият подобен период в историята, според Коперник.

Април 2024 г. се оказа поредният “забележителен” месец с рекордни средни температури на въздуха и на морската повърхност в световен мащаб, според нов доклад на Службата на ЕС за наблюдение на климата, публикуван днес.

Необичайно топлите условия, наблюдавани през април, са дошли въпреки отслабването на метеорологичното явление “Ел Ниньо”, което обикновено допринася за повишаване на глобалните температури. Службата на ЕС за климатични промени “Коперник” подчертава, че причината за екстремните температури е продължаващото човеко-причинено изменение на климата.

Всеки месец от юни 2023 г. насам е бил най-топлият подобен период в историята, според Коперник. Април 2024 г. не прави изключение, като е с 1,58 градуса по Целзий над средната стойност за периода 1850-1900 г. преди индустриализацията. Средната температура за последните 12 месеца също е регистрирана с 1,6 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, което надхвърля целта от 1,5 градуса по Целзий, определена от Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне.

Миналият месец беше вторият най-топъл април, регистриран някога в Европа, както и март, и целият зимен период. През последните седмици части от Азия – от Индия до Виетнам – бяха засегнати от горещи вълни, а Южна Бразилия пострада от смъртоносни наводнения.

Април 2024 г. бе белязан от различни екстремни метеорологични явления по света, включително наводнения и суши. В голяма част от Европа април беше по-влажен от обичайното, въпреки че Южна Испания, Италия и Западните Балкани бяха по-сухи от средното. Проливни дъждове доведоха до наводнения в някои части на Северна Америка, Централна Азия и Персийския залив. Макар че източната част на Австралия беше засегната от проливни дъждове, в по-голямата част от страната имаше по-сухи от обичайното условия, както и в северната част на Мексико и около Каспийско море.

Виж още:  Междузвездни войни: Невидима заплаха - 25 години по-късно

Естественият модел на Ел Ниньо, който затопля Тихия океан и води до повишаване на глобалните температури, достигна своя пик по-рано тази година и през април се насочи към “неутрално състояние”, казва Коперник. Въпреки това средните температури на морската повърхност са счупили рекорди през април за 13-и пореден месец. Затоплянето на океаните застрашава морския живот, допринася за увеличаване на влажността в атмосферата и излага на риск решаващата им роля в абсорбирането на нагряващите планетата емисии на парникови газове.

Климатичните прогнози сочат, че през втората половина на годината може да се наблюдава преход към Ла Нина, която понижава глобалните температури, каза Николас МакКъл, старши научен сътрудник в Коперник, “но условията все още са доста несигурни”. Краят на Ел Ниньо не означава край на високите температури.

Докладът на Коперник е поредното тревожно предупреждение за последиците от изменението на климата, което вече се усеща по целия свят. Необходими са спешни действия за намаляване на емисиите на парникови газове и за смекчаване на последиците от изменението на климата, които вече са в ход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *