ЗДРАВЕ

Лисавирус открит при прилепи в Тайван

Администрацията за карантина на флората и фауната на Тайван (CFDA) призова обществеността да не докосва диви животни, след като ветеринарният институт потвърди наличието на лисавирус тип 2 в мъртъв прилеп, открит в жилищна сграда в района Цхонге.

Животното, принадлежащо към вида хищни прилепи Nyctalus plancyi velutinus, е тествано положително за лисавирус тип 2, който, макар и да не е вирус на бяс (Rabies lyssavirus), може да се предава на бозайници и е опасен за хората, причинявайки подобни симптоми. Експериментите върху животни показват смъртност от около 100%.

CFDA подчерта, че лисавирус тип 2 не е заразен за хора чрез случаен контакт, но предупреждава, че е важно да се избягва контакт с диви животни, особено прилепи. В случай на ухапване от прилеп, жертвите трябва незабавно да потърсят медицинска помощ.

Лисавирусите са род от 17 патогена, включително вируса на бяса. CFRA призовава обществеността да съобщава за всички случаи на мъртви или живи прилепи на местните епидемиологични служби.

Препоръки:

  • Избягвайте контакт с диви животни, особено прилепи.
  • Не докосвайте мъртви или живи прилепи.
  • Съобщете за всички случаи на мъртви или живи прилепи на местните епидемиологични служби.
  • В случай на ухапване от прилеп, незабавно потърсете медицинска помощ.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button