Хмелово съединение обещава да бъде ново оръжие срещу затлъстяването

hmel

Учени от Държавния университет в Охайо са открили потенциален нов начин за борба със затлъстяването. Според тяхното проучване, публикувано в списание “Microbiome”, съединението ксантохумол, което се съдържа в хмела, може да помогне за намаляване на броя на вредните бактерии в червата, свързани с метаболитния синдром.

Метаболитният синдром е състояние, характеризиращо се с комбинация от рискови фактори, като коремно затлъстяване, високо кръвно налягане и повишена кръвна захар, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и други хронични болести.

Изследователите са установили, че ксантохумолът, конкретно неговото производно тетрахидроксинтохумол (TXN), може да регулира популацията на бактериите от вида Oscillibacter в червата. Тези бактерии са свързани с възпалението на мастната тъкан, което е ключов фактор при развитието на затлъстяване.

Чрез намаляване на броя на бактериите Oscillibacter, TXN спомага за подобряване на метаболизма на глюкозата и намалява възпалението, което може да доведе до намаляване на телесното тегло и подобрено цялостно здраве.

Това откритие отваря вратата за нови терапевтични подходи за лечение на метаболитния синдром и затлъстяването, като например разработването на хранителни добавки или функционални храни, богати на ксантохумол.

Виж още:  Как да се справим с махмурлука: Спешни мерки за бързо възстановяване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1