Дубай: Луксозният пазар на недвижими имоти процъфтява

dubai

Дубай изпревари Лондон, заемайки първото място в света по брой продажби на жилища на стойност над 10 млн. долара.

Дубай се утвърждава като световен център за луксозни недвижими имоти.

Според данни на Ройтерс, продажбите на жилища в емирството, надхвърлящи 10 млн. долара, отбелязват значителен ръст. Търсенето, подхранвано основно от чуждестранни купувачи с изключително високо нетно богатство, не показва признаци на забавяне.

Палм Джумейра, емблематичният изкуствен остров във формата на палмово дърво, продължава да бъде най-желаната локация, като заема 36,3% от общата стойност на сделките. Следват го Джумейра Бей Айлънд и затвореният комплекс Дубай Хилс Естейт.

Какво стои зад този бум?

Експерти отбелязват няколко ключови фактора:

  • Достъпност на луксозните имоти: За разлика от много други глобални центрове, в Дубай е възможно да се придобие висококачествено жилище с площ от 90 кв. м срещу сравнително по-ниска цена от 1 млн. долара.
  • Стабилност и сигурност: Емирството предлага привлекателна инвестиционна среда, характеризираща се с политическа стабилност и сигурност.
  • Разнообразни възможности: Дубай активно развива икономиката си, фокусирайки се върху туризма, финансовите услуги и привличането на чуждестранни инвестиции.

Фейсал Дурани, ръководител на отдела за анализи за Близкия изток и Африка в международна консултантска компания, подчертава, че “нивото на сключване на сделки в Дубай продължава да се засилва, особено в най-високия сегмент на пазара”. Той добавя, че много чужденци придобиват имоти в емирството като втори дом, а не единствено с цел препродажба.

През 2023 г. Дубай изпревари Лондон, заемайки първото място в света по брой продажби на жилища на стойност над 10 млн. долара, отбелязвайки ръст от близо 80% в сравнение с британската столица.

Виж още:  Най-странните устройства, които така и не стават популярни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1