Цените на горивата това лято: Дизелът поскъпна, бензинът поевтиня леко

benzin cena

Колко ще ни струва пътуването до морето това лято? Цените на горивата – с леки промени.

Това лято пътуванията до морето ще ни струват малко по-различно в сравнение с миналата година. Докато цената на дизела е леко повишена, бензинът е станал малко по-евтин.

Според последните данни, средната цена на бензина и дизела в момента е 2,63 лева за литър. В сравнение с миналото лято, дизелът е поскъпнал с една стотинка, а бензинът е поевтинял с пет стотинки.

Въпреки тези леки промени, експерти от Българската петролна и газова асоциация отбелязват, че драстични разлики в цените няма. Те обаче предупреждават, че бъдещите цени на горивата зависят от сложната геополитическа ситуация в Близкия Изток.

За да илюстрират как цените на горивата влияят върху разходите за пътуване, bTV направи изчисление. При среден разход на автомобил от 7 литра на 100 километра, пътуването от София до южното Черноморие ще струва около 74 лева.

Светослав Бечев от Българската петролна и газова асоциация успокои шофьорите, че към момента не се очаква рязко повишение на цените на горивата. За да се наблюдава такава тенденция, са необходими по-продължителни промени на световните пазари.

Виж още:  Евровизия 2024: Откриване с "тюркоазен килим" и оспорвана битка за титлата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1