Над 1 милион души се събраха на парада на гордостта в Кьолн

gay flag

Парадът е посветен на събитията от 1969 г. в Ню Йорк, когато полицаи нахлуват в гей бара Stonewall Inn на Кристофър Стрийт, което води до бунтове на гейове, лесбийки и транссексуални хора, продължили няколко дни.

Над 1 милион души участваха в парада на гордостта в германския град Кьолн, съобщи ДПА. Това е едно от най-големите чествания на ЛГБТИ в Германия.

Полицията разположи стотици служители, за да осигури безопасността на празненствата, които се проведоха в подкрепа на правата на хората с нестандартна сексуална ориентация.

Преди началото на парада на емблематичния мост Дойцер над река Рейн, председателят на Бундестага Барбел Бас, министърът на здравеопазването Карл Лаутербах и министърът на културата Клаудия Рот произнесоха речи.

Рот изрази възхищението си, че парадът на гордостта в Кьолн „осветява целия свят“. Тя определи ежегодното празненство в града, което е едно от най-големите в Европа, като „най-важното“ в Германия.

Парадът е посветен на събитията от 1969 г. в Ню Йорк, когато полицаи нахлуват в гей бара Stonewall Inn на Кристофър Стрийт, което води до бунтове на гейове, лесбийки и транссексуални хора, продължили няколко дни. Поради това в Германия той се нарича Ден на Кристофър Стрийт.

Министърът на здравеопазването Лаутербах заяви, че броят на нападенията над хора с хомосексуална ориентация се е увеличил.

„Денят на Кристофър Стрийт е изключително важна демонстрация за демокрацията, свободата и правата на хомосексуалните хора“, каза Лаутербах.

„Смятам, че е шокиращо да наблюдаваме как правата вече се ограничават в рамките на Европа“, добави министърът.

Виж още:  Сексът: Между удоволствието и риска от внезапна смърт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1