SpaceX представя скафандър за космически разходки

Снимка: YouTube

SpaceX представя скафандър за космически разходки в рамките на планове за космически туризъм.

SpaceX представи новаторски скафандър, специално проектиран за дейности извън кораба (EVA), в рамките на амбициозните си планове за космически туризъм. Този костюм се отличава съществено от познатите ни обемисти и неудобни скафандри с големите си шлемове.

Повишена мобилност за астронавтите

EVA скафандърът на SpaceX, чието име е съкращение от Extravehicular Activity Space Suit, е създаден с акцент върху мобилността на астронавтите. Целта е те да могат да се движат свободно както вътре, така и извън капсулата Dragon на компанията. Специално проектирани зони в костюма позволяват на тъканта да се огъва, без да пречи на движенията.

Връзка с кораба и жизнеобеспечаване

Скафандърът е снабден с модул за свързване с кораба, който осигурява комуникация, система за охлаждане и контрол на налягането. Регулирането на налягането става посредством клапанна система. EVA е проектиран така, че да може да се адаптира към различни телосложения.

„Важна стъпка към многопланетарно бъдеще“

„Изграждането на база на Луната и град на Марс ще изисква милиони скафандри“, коментират от SpaceX. „Разработването на EVA и усъвършенстването на технологиите за космически разходки са ключови стъпки към създаването на мащабируем дизайн на скафандри за бъдещи дългосрочни мисии, в контекста на разширяването на човешкото присъствие извън Земята.“

3D принтиран шлем с висока функционалност

EVA каската е 3D принтирана и разполага с ниши за микрофон и клапани за контрол на налягането. Интегрираната камера и специален дисплей осигуряват разширено зрително поле и показват важна информация като нива на налягане, температура и влажност вътре в костюма. Шлемът е проектиран да намалява отблясъците от Слънцето по време на излизане в открития космос.

Огнеупорни материали за максимална защита

Костюмът е изработен от огнеупорни материали, основно тефлон и номекс. Тефлоновата тъкан е съставена от тънки стъклени нишки, покрити с тефлон, което я прави устойчива на топене при температури до 650 градуса. Nomex материята, позната от производството на облекло за пожарникари, е изградена от арамидни полимери и по своите качества наподобява кевлар.

Цената на скафандъра остава неизвестна

SpaceX все още не е обявила цената на EVA. За сравнение, един скафандър на НАСА струва над 1 милион долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *