Режисьор използва AI, за да пресъздаде Путин на екрана

Продукцията, която ще бъде пусната през септември, вече е продадена в над 50 държави.

В новаторски биографичен филм, озаглавен просто “Путин”, полският режисьор Патрик Вега използва deepfake технология, за да пресъздаде лицето на руския президент Владимир Путин.

Поради невъзможността да заснеме самия Путин, Вега е трансплантирал негово изкуствено създадено лице върху тялото на истински актьор. Трейлърът на филма стартира със сцена, в която лидерът се гърчи по памперси на пода.

Продукцията, която ще бъде пусната през септември, вече е продадена в над 50 държави. Тя ще обхване шест десетилетия от живота на Путин – от 10-годишна възраст, когато е бит от доведения си баща, до настоящето. Вдъхновението за проекта се е появило у Вега в началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г.

След като разработи deepfake технологията, режисьорът възнамерява да я сподели с други колеги, като ги подканя да му изпращат кадри, към които той да добавя тълпи, актьори и други визуални елементи, генерирани от AI.

Подобни практики обаче пораждат сериозни опасения в Холивуд, че изкуственият интелект може да елиминира множество работни места, особено сред специалистите по визуални ефекти и статистите.

Употребата на AI в киноиндустрията беше един от ключовите въпроси в продължилата месеци стачка на актьорите и сценаристите миналата година. Крайното споразумение включваше обещания за компенсации за актьорите, чиито изображения бъдат генерирани от AI.

Въпреки това, според The Hollywood Reporter, много студиа вече използват широко тази технология – например за подмладяване на актьори като Харисън Форд в последния “Индиана Джоунс”, но се страхуват открито да говорят за този факт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *