Лято на огън: Светът се бори с безпрецедентни горещини

Средната температура през предходните 12 месеца е била с поне 1,5 градуса по-висока от средната за прединдустриалния период от 1850-1900 г.

По-малко от месец след началото на лятото на 2024 г., голяма част от населението на САЩ вече изпитва екстремни горещини.

В Долината на смъртта температурите достигнаха опасните 53,9 градуса по Целзий, а в Лас Вегас бе счупен рекорд за всички времена с 48,9 градуса.

Екстремните горещини не са ограничени само до САЩ.

Те засягат страни по цялата планета. Всеки от последните 13 месеца е бил най-горещият в историята, според данни от програмата “Коперник” на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята.

Средната температура през предходните 12 месеца е била с поне 1,5 градуса по-висока от средната за прединдустриалния период от 1850-1900 г.

2024 г. донесе рекордни горещини за редица страни в Северна и Южна Америка, Африка, Европа и Азия.

  • В Мексико и Централна Америка седмици на постоянна жега, съчетани с продължителна суша, доведоха до сериозен недостиг на вода и десетки смъртни случаи.
  • В Саудитска Арабия изключителните горещини предизвикаха трагедия по време на поклонение в Мека, където загинаха над 1000 души при температура от 51,8 градуса.
  • В Пакистан болниците бяха препълнени поради седмици на интензивна жега, чести прекъсвания на тока и недостиг на вода.
  • В съседна Индия през април и май температурата се задържа около 48,9 градуса за няколко дни, което засегна милиони хора.
  • В Гърция температурата надхвърли 37,8 градуса, в резултат на което загинаха няколко туристи.
  • Дори и в Япония се регистрират рекордни температури.

За да се постави в перспектива, в пика на последната ледникова епоха, преди около 20 000 години, когато североизточната част на САЩ е била под слой лед, средната глобална температура е била само с шест градуса по-ниска от сега.

Следователно не е изненадващо, че затоплянето от 1,2 градуса вече бързо променя климата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *