Книга, заета от библиотека беше върната с 84 години закъснение

Библиотека в Хелзинки е посрещнала неочакван гост – книга, заета преди 84 години.

Преводното издание на историческия роман “Бежанците” от Артър Конан Дойл е заето от централната библиотека през 1939 г., с краен срок за връщане 26 декември същата година.

Според библиотекарката, приела забавената книга, подобни закъснения с десетилетия обикновено се дължат на смъртта на читателя, след което наследниците му връщат закъснелите издания.

В този случай обаче, обяснението за закъснението е много по-прозаично – инвазията на Съветския съюз във Финландия през ноември 1939 г. “Връщането на книгите в библиотеката не е първото нещо, което човек прави в подобна ситуация,” коментират от културната институция.

Втората световна война, последвана от Зимната война между Финландия и СССР, вероятно са попречили на заемателя да изпълни ангажимента си навреме. Въпреки че действието в романа на Дойл се развива през 17-и век във Франция, а самият автор е познат най-вече с историите за Шерлок Холмс, финландското издание от 1925 г. е запазено в добро състояние. Библиотекарите отбелязват, че “качеството на старите книги е доста по-добро от това на съвременните.”

Въпреки че е малко вероятно закъснялата книга да натрупа глоби, нейното завръщане е повод за размисъл за силата на книгите да надхвърлят времето и обстоятелствата.

“Бежанците” ще се завърне на рафтовете на библиотеката, където може да очаква нови читатели, готови да се потопят в историята му, макар и 84 години по-късно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *