Енотите в Токио: Петкратен ръст за десетилетие, щети за милиони

Броят на енотите, улавяни всяка година в района на Токио, се е увеличил петкратно през последното десетилетие, съобщава Киодо. Този инвазивен вид, родом от Северна Америка, нанася все по-сериозни щети на реколтата в крайградските райони и буди опасения за неговото въздействие върху местната екосистема.

Всеядните еноти, които могат да бъдат изтребвани, са били донесени в Япония като домашни любимци, но след това са избягали или са били изоставени, според Министерството на околната среда. Известни със своята адаптивност към различни условия, те са се разпространили най-вече в западната част на столичния регион, където нанасят значителни щети на земеделските култури.

През финансовата 2022 г. в Токио са били уловени общо 1282 енота, в сравнение с 259 през 2012 г. Все повече местни власти се заемат с проблема, след като през 2013 г. столицата разработи план за тяхното елиминиране.

През 2022 г. щетите, нанесени от енотите на реколтата в страната, се оценяват на около 450 милиона йени. Най-сериозно са засегнати овощните градини, зеленчуковите градини и домашните животни, съобщава Министерството на земеделието. Дори има съобщения, че енотите похапват застрашения токийски саламандър.

В опит да се справи с проблема, един от токийските райони – Оме, предоставя капани на жителите си, които искат да се отърват от енотите, а друг – Фучу, призовава хората да съобщават за нападения над реколтата или проникване на животни в домовете им.

Досега обаче тези мерки се оказаха неефективни, признават местните власти. “Капаните често се чупят, а енотите са упорити в желанието си да оцелеят. Хващаме само малка част от тях и не можем да преценим реалния им брой”, казва местен служител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *