ТЕХНОЛОГИИ

Британски учени постигнаха пробив в 6G технологиите

Лазерна технология обещава революция в мобилния интернет

Учени от Лондонския университет отбелязаха значителен напредък в развитието на 6G технологиите. В лабораторни условия те успяха да постигнат рекордни скорости на пренос на данни, надвишаващи 1 терабит в секунда.

Това е значително увеличение спрямо възможностите на настоящите 5G мрежи и обещава да революционизира начина, по който използваме интернет.

Според автора на изследването, Чжисин Лю, основният проблем на 5G е сравнително ниската пропускателна способност на мрежата.

Екипът му успя да преодолее това ограничение, използвайки конвенционални 5G технологии в комбинация с лазерна технология в долния диапазон на спектъра.

Това позволи да се разделят сигналите в широки честотни диапазони, подобно на разширяване на еднолентов път до 10-лентова магистрала.

В резултат на експеримента средната скорост на трансфер на данни достигна 938 гигабита в секунда, а в някои случаи превиши 1 терабит в секунда. Това е около 9000 пъти по-бързо от типичните 5G скорости.

Учените отбелязват, че подобна технология може да бъде интегрирана в бъдещите смартфони и да стане стандарт за 6G мрежите. В момента те водят преговори с оператори и производители на смартфони за въвеждането на тази иновация.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button