ТЕХНОЛОГИИ

Кибератака срещу Интернет архив: Разкрити са данни на милиони потребители

Сайтът на Интернет архив бе компрометиран след масирани DDoS атаки, които разкриха личните данни на 31 милиона акаунта

Интернет архивът, онлайн хранилище на уебстраници, беше изключен в четвъртък, след като основателят му потвърди, че е извършена голяма кибератака, при която са били разкрити данните на милиони потребители и сайтът е бил опорочен.

Нападението срещу базираната в Сан Франциско организация с нестопанска цел, извършено от сенчеста група, която експертите определиха като пропалестински „хактивист“, разкрива опасностите от пробиви в киберсигурността преди президентските избори в САЩ на 5 ноември.

Брустър Кале, основател на Интернет архива и дигитален библиотекар, призна за поредица от разпределени атаки за отказ на услуга (DDoS), насочени към нарушаване на работата на уебсайт или сървър, от вторник насам и заяви, че организацията работи за подобряване на сигурността.

Нападението е довело до „оскверняване на нашия уебсайт“ и нарушаване на сигурността на потребителските имена, имейли и пароли, написа Кале в X, бившия Twitter.

В нова публикация в четвъртък Кале съобщава, че нападателите са се върнали и са сринали както основния сайт на интернет архива, така и неговата „Отворена библиотека“ – каталог с отворен код на дигитализирани книги.

Данните на интернет архива „не са били повредени“, пише той в следващия си пост. „Работим, за да възстановим услугите възможно най-бързо и безопасно“, добави той.

В сряда потребителите съобщиха за изскачащо съобщение, в което се твърди, че сайтът е бил хакнат и данните на 31 милиона акаунта са били нарушени.

„Чувствали ли сте се някога така, сякаш интернет архивът работи на кокили и постоянно е на ръба на катастрофален пробив в сигурността?“ – се казваше в изскачащия прозорец, очевидно публикуван от хакери.

„Току-що се случи. Виждаме се с 31 милиона от вас в HIBP!“ HIBP се отнася за сайт, наречен „Have I been Pwned“, който позволява на потребителите да проверяват дали техните имейли и пароли са изтекли при пробиви в данните.

В друга публикация на X, HIBP потвърждава, че са били откраднати 31 милиона записа от интернет архива, включително имейл адреси, екранни имена и пароли. Хакерска група, наречена „SN_BLACKMETA“, пое отговорност за атаката срещу X.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button