Кето диетата – опасна за сърцето?

meso

Ново изследване повдига тревожни въпроси.

Популярната кетогенна диета може да крие сериозни рискове за здравето, сочат резултатите от ново британско изследване. Според учени от Университета в Бат, строгият режим на хранене, беден на въглехидрати, може да доведе до повишаване на нивата на лошия холестерол, нарушаване на чревната флора и повишен риск от развитие на диабет тип 2.

В проучването, обхванало 53 здрави доброволци, учените сравняват ефектите от кето диета, диета с ниско съдържание на захар и балансирана диета. Резултатите показват, че докато кето диетата е ефективна за бърза загуба на тегло, тя води до значителни промени в метаболизма и състава на чревните бактерии.

Основни негативни ефекти от кето диетата:

  • Повишен риск от сърдечно-съдови заболявания: Кето диетата увеличава нивата на лошия холестерол, което е основен рисков фактор за инфаркт и инсулт.
  • Нарушаване на чревната флора: Строгият режим на хранене води до намаляване на полезните чревни бактерии, което може да отслаби имунната система и да допринесе за развитието на различни заболявания.
  • Повишен риск от диабет тип 2: Кето диетата нарушава способността на организма да обработва глюкозата, което може да доведе до развитие на инсулинова резистентност и впоследствие – диабет.

Защо ограничаването на захарта е по-здравословна алтернатива?

Изследването показва, че намаляването на консумацията на добавени захари е също толкова ефективно за отслабване, без да носи същите рискове за здравето. Диетата с ниско съдържание на захар не води до негативни промени в метаболизма и чревната флора, а дори може да има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовото здраве.

Виж още:  Хобито е по-полезно от работата за психичното здраве, твърдят учени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1