Дронове с AI пазят сърфистите в Калифорния

ai

Изкуствен интелект срещу акули.

През последните години плажът Падаро в Калифорния се превърна в популярна дестинация както за сърфисти, така и за млади големи бели акули.

За да осигури безопасността на любителите на водните спортове, учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара разработиха иновативната система SharkEye.

SharkEye използва безпилотни самолети, оборудвани с камери, за да наблюдават океанските води и да откриват акули. Системата изпраща незабавни предупреждения до местните жители, спасители и сърф училища, когато бъде забелязана акула.

Предизвикателството при традиционното наблюдение с дронове е, че пилотите често имат затруднения да различат акулите от други морски обитатели като тюлени или водорасли, особено при бурни води и силна слънчева светлина. Едно проучване показва, че човешките наблюдатели успяват да открият акули само в 60% от случаите.

За да преодолеят това ограничение, учените от SharkEye разработиха алгоритми за изкуствен интелект, които могат да анализират видеоматериалите от дроновете и да идентифицират акулите с много по-голяма точност. Първите тестове показват, че AI системата открива повече акули от човешките наблюдатели, включително и такива, които са били на по-голяма дълбочина и са по-трудни за забелязване.

В момента учените провеждат полеви тестове, за да сравнят ефективността на AI системата с традиционното наблюдение.

Целта е до края на годината да се интегрира изкуственият интелект в системата за ранно предупреждение на SharkEye, което ще позволи по-бързо и по-точно откриване на акули.

В бъдеще се предвижда системата да стане напълно автоматизирана, като дроновете ще могат самостоятелно да извършват наблюдения и да изпращат предупреждения. Това ще доведе до значително повишаване на безопасността на плажуващите и сърфистите по целия свят.

Виж още:  Турция пусна система за ранно предупреждение за цунами в Мраморно море

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2