Миризмата на човешкия стрес потиска кучешкия оптимизъм

kucheta

Ново изследване показва, че кучетата, изложени на миризмата на човешки стрес, са склонни да правят по-негативни избори.

Изследователи от Бристолския университет откриха, че кучетата, които са били изложени на миризмата на пот или дъх от хора в състояние на стрес, са по-бавни да се приближат към нова купа за храна, за разлика от кучетата, които не са били изложени на миризма на стрес.

Това предполага, че миризмата на човешки стрес може да повлияе на емоциите на кучетата и да ги направи по-песимистични и предпазливи.

Изследването е проведено с 18 кучета, на които е бил проведен тест за оптимизъм и песимизъм. Кучетата са били обучени да свързват едно място с храна, а друго – с празна купа. След това те са били изложени на миризмата на пот или дъх от хора в състояние на стрес или на спокойствие, преди да бъдат пуснати към нова купа, поставена между двете познати места.

Кучетата, изложени на миризма на стрес, са се приближавали по-бавно към новата купа, което показва, че са били по-малко оптимистични за намирането на храна там.

Изследователите предполагат, че това поведение може да е начин за кучетата да съхранят енергия и да избегнат разочарование, ако новата купа не съдържа храна.

Откритията на това проучване са важни за разбирането на това как човешкият стрес може да повлияе на поведението на кучетата.

Те могат да имат значение и за грижите за кучетата в развъдници или за тяхното обучение за роли като кучета водачи или спасителни кучета.

Важно е да се отбележи, че това е само едно проучване и са необходими повече изследвания, за да се потвърдят резултатите му.

Въпреки това, то предлага прозрения за това как нашите емоции могат да повлияят на нашите кучешки приятели.

Виж още:  Как да приготвяме картофите, за да са полезни: Здравословни съвети и рецепти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *