Граждански научен проект за броене на насекоми в Германия

nasekomi

Градини, балкони, градинки, ниви, гори и поляни в цяла Германия ще се превърнат в арена на тазгодишното „Лято на насекомите“.

Седмото издание на инициативата, организирана от Съюза за опазване на природата и биоразнообразието в Германия (NABU), кани всички да се включат в преброяване на насекомите. Целта е да се прекарат поне един час в броене на насекомите, които се наблюдават в радиус от 10 метра около себе си.

„С изненада открихме, че някои насекоми, които обикновено се срещат само на юг, се разпространяват на север, включително виолетовата дърводелска пчела (Xylocopa violacea)”, обяснява Лаура Брайткройц, експерт по биоразнообразие и ентомология.

Според нея това е признак за напредващите климатични промени и по-високите температури.

„Лято на насекомите“ не е строг научен мониторинг, но е ценен граждански научен проект, който помага на изследователите да разберат тенденциите и да правят неочаквани открития.

Насекомите са ключов елемент от екосистемите, играейки важна роля в опрашването, хранителните вериги и поддържането на плодородието на почвата.

През последните десетилетия обаче популациите им, от пчелите до пеперудите, намаляват.

Често се обвиняват човешките дейности, като използването на вредни химикали, унищожаването на естествените местообитания и изменението на климата.

„Една от причините е, че хората не знаят какво пълзи пред вратата им“, казва Брайткройц. „За нас е много важно да покажем на хората колко важни, велики и интересни са насекомите.“

Организаторите са подготвили формуляр и мобилно приложение, които да помагат на участниците да идентифицират насекомите и да съобщават за наблюденията си.

Преброяванията са насрочени за периода от 31 май до 9 юни и от 2 до 11 август, за да се може да се наблюдава какви насекоми летят и пълзят през различните сезони.

Виж още:  Германия си осигури зелен водород от Египет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *