Земетресенията: Може ли изменението на климата да увеличи броя и интензивността им?

С изменението на климата се наблюдава засилване на други природни бедствия като горски пожари и урагани. Възниква въпросът: може ли това да доведе и до по-чести и силни земетресения?

Земетресенията са едни от най-разрушителните и непредвидими природни бедствия. Докато можем да прогнозираме с известна точност кога е вероятно да се случат големи земетресения, те все пак могат да ударят внезапно, разрушавайки градове и причинявайки вторични бедствия като пожари, свлачища и цунами.

С изменението на климата се наблюдава засилване на други природни бедствия като горски пожари и урагани. Възниква въпросът: може ли това да доведе и до по-чести и силни земетресения?

Взаимовръзката между изменението на климата и тектонските земетресения

Най-опасният вид земетресения са тектонските, причинени от движението на тектонските плочи – огромните скални плочи, изграждащи земната кора и горната мантия. Движени от топлината от дълбините на планетата, те се изместват средно с 1,5 сантиметра годишно, търкаляйки се една в друга. Така се натрупва напрежение, което при достигане на критична точка, кара плочите рязко да се изместят, освобождавайки енергия под формата на земетресение.

За разлика от други природни бедствия, предвиждането на земетресения е почти невъзможно, което прави планираните евакуации изключително трудни.

За съжаление, изменението на климата може да доведе до по-чести и силни земетресения, според експерти. С глобалното затопляне ледниците се топят с ускорени темпове. Стопената вода от ледниците се оттича от сушата към морето, което води до издигане на земята, някога заета от тях, обяснява Джон Касиди, сеизмолог от Геоложката служба на Канада и Университета на Виктория, специалист по сеизмология на земетресенията. Тази промяна в налягането може да активира внезапно дотогава неактивни разломи, причинявайки земетресения.

Доказване на връзката

Доказването на тази връзка е процес, който ще отнеме векове. Затова изследванията, подобно на това на Бонхоф, се уповават до голяма степен на съществуващи модели. Учените моделират например покачването и понижаването на нивото на езерото Солтън – вътрешно водно тяло, разположено на около 130 километра североизточно от Сан Диего, през последните 1000 години. Те установяват, че когато нивото на езерото е високо, по близкия разлом Сан Андреас се случват повече земетресения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *