Враните могат да броят “на глас”

Врани демонстрират забележителни способности за броене.

Враните, вече известни като едни от най-интелигентните животни, са разширили своите когнитивни постижения, демонстрирайки способност за броене на глас, съобщава Мейл онлайн.

Изследвания, проведени от учени от Университета в Тюбинген, Германия, разкриват, че три обучени врани могат да издават между един и четири специфични звука в отговор на визуални и слухови сигнали.

Подобно на малките деца, които издават звуци, съответстващи на броя на обектите, които виждат, преди да усвоят символизираното броене, тези врани демонстрират съзнателен контрол над броя на своите вокализации.

Всяка врана е била инструктирана да произведе определен брой звуци и да маркира края на последователността, кълвайки цел. Резултатите показват, че птиците не само са изпълнявали задачи с висока точност, но и са изглеждали да планират броя на вокализациите си предварително.

Анализът на звуците разкрива, че първата вокализация е предвестник на общия “брой”, до който враната ще брои, подобно на начина, по който “едно”, “две”, “три” и “четири” звучат различно в човешката реч.

Това откритие е не само забележително демонстрация на когнитивните способности на враните, но и предполага еволюционен предшественик на истинското броене, при което числата се разглеждат като част от система от символи.

Предишни изследвания са класифицирали враните като “също толкова умни, колкото и маймуните” по отношение на логическото мислене и използването на инструменти. Способността им за саморазпознаване и емпатия допълнително затвърждава статута им на едни от най-интелигентните животни в животинското царство.

Изследванията, демонстриращи способността на враните да броят на глас, разширяват разбирането ни за когнитивните им възможности. Тази способност не само съответства на ранните етапи на броене при малките деца, но и предполага еволюционен предшественик на истинското броене, подчертавайки интелигентността и адаптивността на тези забележителни птици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *