Венецуела загуби всичките си ледници

Хумболт, последният ледник в страната, изчезна.

Венецуела стана първата страна в съвременната история, която изгуби всичките си ледници. Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона (La Corona), беше последният ледник на територията на страната.

През миналия век Венецуела загуби още пет ледника поради последиците от изменението на климата. Няколко глациолози смятат, че ледената купчина, останала в националния парк Сиера Невада във Венецуела, в планинската верига на Андите, е твърде малка, за да се счита за ледник.

Въпреки че няма световен стандарт за минималния размер на ледената маса, за да се счита за ледник, Геоложкият институт на САЩ приема, че 10 хектара е общоприет показател.

Глациолозите Джеймс Киркхам и Мириам Джаксън казаха пред Би Би Си, че учените определят ледника като „ледена маса, която се деформира под собственото си тегло”.

Изчезването на ледниците

В началото на XX век Венецуела има шест ледника с обща площ 999 кв. км. Хумболт е покривал 450 хектара, но през март изследователи от Университета на Андите в Колумбия съобщиха, че той се е стопил до едва два хектара.

Проучване от 2020 г. показва, че площта на ледниците във Венецуела е намаляла с 98% между 1952 и 2019 г. Скоростта на топене на ледниците се e увеличила около 1998 г. и е достигнала своя връх от близо 17 % годишно в периода 2016-2019 г.

Последици

Въпреки че според изследователите ледниците са тясно свързани с културната идентичност, тяхната бърза загуба води и до повишаване на морското равнище.

През декември венецуелското правителство се опита да спаси изчезващото ледено поле, като го покрие с термично одеяло. То е подобно на покритията, използвани в европейските страни за защита на ски пистите при по-топло време.

Учените разкритикуваха мярката, твърдейки, че с течение на времето синтетичното покритие ще се разгради и ще замърси околната среда с микропластмаса.

Според Марк Маслин, професор по науки за земната система в Университетския колеж в Лондон, планинските ледници се нуждаят от много лед, за да отразяват слънчевите лъчи и да поддържат въздуха хладен през летните месеци.

Сега ледникът Хумболт е загубил толкова много лед, че няма начин да се спре топенето. „След като ледникът изчезне, слънчевата светлина нагрява земята, прави я много по-топла и намалява вероятността за натрупване на лед през лятото”, каза той.

Бъдещето на ледниците

Учените Киркхам и Джаксън смятат, че до 2100 г. може да изчезнат между 20 и 80 % от ледниците в световен мащаб, а „част от тази загуба вече е необратима” поради въглеродните емисии.

Бързото намаляване на емисиите обаче би могло да спаси други ледници, „което ще има огромни ползи за поминъка и енергийната, водната и хранителната сигурност”, казаха те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *