Пустинята Атакама се обагри в лилаво и бяло след необичайни валежи

Специалистите все още не могат да определят дали ранното цъфтяване е пряко свързано с климатичните промени, Ел Ниньо или Ла Ниня.

Няколко километра от чилийската пустиня Атакама, известна като най-сухата на планетата, са обсипани с килим от лилави и бели цветя. Необичайните за този северен район на страната валежи са причина за феномена, който не е наблюдаван през този сезон от 2015 г.

Туристите и жителите на близките градове, свикнали да се радват на това природно чудо през септември, са изненадани от ранното му разцъфтяване.

“Съчетанието от 11-12 милиметра дъжд през април и ниските облаци, които са често явление в региона и навлажняват повърхността всяка нощ, са активирали растенията”, обясни Сезар Писаро, ръководител на отдела за опазване на биоразнообразието в Националната горска служба на Чили.

Експертът подчерта, че това явление не е част от прочутата “цъфтяща пустиня”, която се появява през пролетта в северното полукълбо. Тогава цветята обикновено покриват площ от около 15 000 кв. км., докато в момента са разпръснати на около 300-400 кв. км.

При пика си “цъфтящата пустиня” разкрива красотата на над 200 растителни вида. Доминиращ в момента е виолетово цвете, което е известно със своята издръжливост на суша и предпочитание към песъчливи терени.

Специалистите все още не могат да определят дали ранното цъфтяване е пряко свързано с климатичните промени, Ел Ниньо или Ла Ниня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *