Пробив в роботиката: Разработена е електронна кожа

Пробив в роботиката: Разработена е електронна кожа, която дарява на роботите човешко усещане за допир

Учени от Тексаския университет в Остин постигнаха значителен пробив в роботиката, създавайки първата по рода си електронна кожа, способна да се разтяга и да осигурява на роботите тактилна чувствителност, подобна на човешката.

Това революционно изобретение ще отвори нови врати пред роботите, позволявайки им да изпълняват задачи с изключителна прецизност и фин контрол на силата.

“Подобно на човешката кожа, която се разтяга и огъва, за да се адаптира към движенията ни, така е и с електронната кожа”, обяснява ръководителят на проекта д-р Наншу Лу от Катедрата по аерокосмическо инженерство и инженерна механика. “Без значение колко се разтяга електронната кожа, реакцията ѝ при натиск остава непроменена, което е огромно постижение.”

Разработката е публикувана в списанието Matter, а потенциалните ѝ приложения са многобройни.

В сферата на медицината роботите, оборудвани с електронна кожа, биха могли да проверяват пулса на пациенти, да извършват хигиенни процедури или да прилагат масажи с невиждана досега прецизност и нежност.

При спасителни операции те биха могли да локализират и помагат на ранени и затрупани хора при бедствия, като им оказват първа помощ на място, например изкуствено дишане.

Електронната кожа е ключов компонент за създаването на роботизирани ръце, които да достигнат нивото на мекота и чувствителност при допир, характерно за човешката ръка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *