Открит е червен корал в ледените води на Магелановия проток

Колонии от Errina antarctica са открити в обширна защитена морска зона в Националния резерват Kawésqar.

За първи път е открит червен корал в южната част на Чили, в Магелановия проток. Това е най-южното и плитко място, където този вид е наблюдаван досега.

Колонии от Errina antarctica са открити в обширна защитена морска зона в Националния резерват Kawésqar. Откритието е направено от изследователи от фондация Rewilding Chile и Испанския институт по океанография, а резултатите са публикувани в научното списание Scientific Reports.

Водолази, придружени от роботи, са се спуснали в ледените води на Магелановия проток, за да наблюдават тези корали на дълбочина между 1,3 и 47 метра. Коралите играят ключова роля за здравето на морското дъно, но са незащитени и в Чили са изключително уязвими.

Проучването, проведено между 2021 и 2023 г., подчертава липсата на достатъчно данни за коралите в Патагонските води. “Този регион остава един от най-слабо познатите и най-слабо проучените морски региони в света”, се казва в доклада.

Коралите са застрашени от човешката дейност, включително отглеждането на сьомга – разпространено в южната част на Магелановия проток, изменението на климата и замърсяването на океаните.

В световен мащаб кораловите рифове заемат едва 0,1% от морското дъно. Поради огромната си екологична стойност те са класифицирани като едни от най-богатите на биоразнообразие екосистеми на планетата, според данни на Международния съюз за защита на природата.

Важността на откритието:

  • Разширява познанията ни за разпространението на червения корал.
  • Подчертава необходимостта от опазване на морското биоразнообразие в Патагония.
  • Служи като сигнал за заплахите, пред които са изправени кораловите рифове в световен мащаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *