Най-старата книга в света е продадена за 3 милиона паунда

Продажбата на кодекса е част от търга на колекцията “Шойен”, която съдържа над 20 000 артефакта, обхващащи 5000 години история.

Най-старата книга в света, принадлежаща на частна колекция, беше продадена на търг в Лондон за повече от 3 милиона паунда. Кодексът “Кросби-Шойен”, съдържащ най-ранните пълни копия на два библейски текста – книгата на Йона и първото послание на Петър, е смятан за един от най-важните съществуващи ръкописи.

Рекордна цена за древен текст

Наддаването за кодекса в аукционната къща Christie’s започна от 1,7 милиона лири стерлинги и бързо се покачи, докато анонимен купувач по телефона наддаде 3 065 000 лири стерлинги с включени данъци.

Историческо значение

Кодексът “Кросби-Шойен” е открит от египетски фермери през 50-те години на миналия век. Смята се, че е преписан от монах в днешен Египет около 4-ти век от н.е., което го прави на поне 1600 години.

Написан на коптски език върху двустранни папирусови листа, кодексът е не само реликва с огромно религиозно значение, но и свидетелство за ранното развитие на книгопечатането.

Част от обширна колекция

Продажбата на кодекса е част от търга на колекцията “Шойен”, която съдържа над 20 000 артефакта, обхващащи 5000 години история.

Въпреки че цената на кодекса е впечатляваща, тя не е най-високата за рядък текст. През 2023 г. Кодексът Сасун, еврейска Библия на над 1000 години, беше продадена за 38,1 милиона долара, а през 1994 г. Бил Гейтс плати 30,8 милиона долара за ръкописа на Лестърския кодекс на Леонардо да Винчи.

Световен рекорд за исторически документ

Най-скъпият исторически документ досега остава един от първите отпечатъци на Конституцията на САЩ, продаден от Sotheby’s за 43 милиона долара през 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *