Кашалотите имат “фонетична азбука”, подобна на Морзова азбука

Социалните китове използват цъкания, за да изградят “думи” и “изречения”.

Кашалотите, най-големите хищници на Земята, разполагат със система за комуникация, по-развита отколкото се предполагаше досега. Изследване на техните вокализации в Карибско море разкрива “фонетична азбука”, съставена от цъкания, подобни на Морзова азбука.

Сложната структура на системата им позволява да изграждат “думи” чрез комбинации от цъкания с различна продължителност, ритъм и темпо. Подобно на човешкия език, те добавят и “наставки”, за да модифицират значението.

“Кашалотите комбинират тези “букви” в по-високо ниво – “изречения”, за да предадат по-сложни идеи”, обяснява д-р Гаурав Шарма, ръководител на изследването.

Това откритие хвърля нова светлина върху социалното поведение на тези гигантски китове. Тяхната сложна система за комуникация вероятно играе важна роля в организацията на групите, отглеждането на малките, защитата и търсенето на храна.

Анализ на години записи

Изследователите анализират звуците, издавани от около 60 кашалота, записани в рамките на Доминиканския проект за кашалоти. Те откриват, че китовете използват вариации в цъканията, за да кодират различни сигнали.

“Тези сигнали може да се използват за поддържане на връзка в групата, за координиране на лова, за предупреждение за опасности или за предаване на информация за местоположението на храната”, предполага д-р Шарма.

Сходства с човешкия език

Системата за комуникация на кашалотите показва забележителни сходства с човешкия език.

“И двамата вида използват йерархична структура, за да комбинират по-малки единици (звуци или букви) в по-големи (думи или изречения) с по-богато значение”, обяснява д-р Шарма.

Това откритие е поредното доказателство за невероятната интелигентност и сложност на животинския свят.

Новото изследване е важна стъпка към по-доброто разбиране на кашалотите и тяхното поведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *