Гореща вълна обхваща Северна Индия, температурите надхвърлят 47 градуса

Гореща вълна обхваща Северна Индия, Делхи е под тревога за опасно топло време.

Северозападна Индия е обхваната от гореща вълна, като температурите в столицата Делхи достигнаха 47,1 градуса по Целзий в петък.

Очаква се горещините да се запазят през следващите дни, а в близките щати Пенджаб, Хариана и Раджастан също се наблюдава повишаване на градусите.

Индийската метеорологична служба предупреди хората да избягват излагане на следобедното слънце, да пият много вода и да носят подходящи дрехи.

Особено внимание трябва да се обърне на уязвимите групи, включително възрастните хора, които е препоръчително да не излизат навън.

Екстремните горещини съвпадат с продължаващите 6 седмици парламентарни избори в страната. Опасенията са, че горещата вълна може да увеличи риска за здравето на хората, които чакат на дълги опашки, за да гласуват, както и за кандидатите, които водят кампаниите си на открито. Миналия месец министър припадна от жегата по време на митинг в щата Махаращра.

Летните месеци – април, май и юни – традиционно са горещи в по-голямата част на Индия. През последното десетилетие обаче горещините стават все по-интензивни.

През април тази година най-малко 28 души загинаха от жегата в Бангладеш, а пет – в Индия. Екстремно високи температури се регистрират и в Тайланд и Филипините, според проучване на международната организация “Уърлд уедър атрибюшън”.

Горещините се превръщат в сериозен здравен проблем за Индия. Миналата година екстремно топлото време отне живота на над 150 души. От началото на века близо 11 000 души са починали в резултат на горещи вълни, но експертите смятат, че действителният брой на жертвите е много по-висок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *