Apple отваря Apple Pay за конкуренти, за да избегне глоба от ЕС

Решението на Apple е част от споразумение с Европейската комисия, за да се избегнат санкции за злоупотреба с пазарно положение.

Apple ще отвори своята система за мобилни плащания Apple Pay за конкуренти, слагайки край на 4-годишно разследване на Европейската комисия, което можеше да доведе до санкции за милиарди долари.

Това е рядък ход от страна на компанията, която често се противопоставя на регулаторния надзор в ЕС. Промяната ще важи за срок от 10 години, съобщи еврокомисар Маргрете Вестагер.

В момента над 3000 банки и компании в Европа предлагат Apple Pay. С новите правила разработчиците ще могат да създават нови приложения или да добавят функции към съществуващи приложения за iOS за различни услуги, включително:

  • Електронни портфейли
  • Плащания за ключове за коли, жилища и хотели
  • Корпоративни баджове
  • Билети за събития
  • Бонуси за лоялни клиенти
  • И други

“Отсега нататък конкурентите ще могат ефективно да се конкурират с Apple Pay за мобилни плащания с iPhone в магазините”, каза Вестагер. “Така потребителите ще имат по-широк избор от безопасни и иновативни мобилни портфейли.”

Решението на Apple е част от споразумение с Европейската комисия, за да се избегнат санкции за злоупотреба с пазарно положение. Комисията обвини компанията, че е възпрепятствала конкуренцията, като е ограничила достъпа на конкуренти до технологията NFC, използвана за безконтактни плащания с iPhone.

Споразумението е важна стъпка към по-отворена и конкурентна дигитална икономика в Европа. То ще даде на потребителите по-голям избор и ще стимулира иновациите в сферата на мобилните плащания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *