Алгоритъм разпознава ирония и сарказъм в речта

Анализът на настроенията, който се фокусира върху текст, вече се използва за откриване на онлайн реч на омразата и за събиране на мнения на клиенти

Екип от университета в Гронинген е разработил алгоритъм, който може да анализира човешката реч, за да разпознава дали се използва ирония или сарказъм, съобщава Мейл онлайн.

Алгоритъмът работи, като изследва различни характеристики на речта, като височината на гласа, темпото на говорене и енергията, а след това я транскрибира в текст за по-нататъшен анализ на езикови сигнали.

Сарказмът, който Оскар Уайлд е описал като “най-ниската форма на остроумие, но най-висшата форма на интелигентност”, е известен с това, че е труден за предаване чрез текст, а дори и в реални ситуации може лесно да се изтълкува погрешно.

Научният екип е оптимистично настроен за работата на своя алгоритъм, но вече търси начини за неговото усъвършенстване.

Анализът на настроенията, който се фокусира върху текст, вече се използва за откриване на онлайн реч на омразата и за събиране на мнения на клиенти.

Разпознаването на емоциите, базирани на реч, може да се приложи и в здравеопазването, подпомагано от изкуствен интелект, казват изследователите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *