Сърдечносъдовите заболявания убиват 10 000 души всеки ден в Европа

bolnica

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт в Европа: 10 000 души умират ежедневно

Сърдечносъдовите заболявания отнемат живота на 10 000 души на ден в Европа, което се равнява на 4 милиона смъртни случая годишно или 40% от всички смъртни случаи, според данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от АФП.

Експертите призовават европейците да намалят приема на сол, за да се преборят с този проблем. Намаляването на солта с 25% може да спаси около 900 000 живота до 2030 г., според Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

Високото кръвно налягане, често причинено от прекомерна консумация на сол, е сериозен проблем, засягащ един на трима възрастни в Европа между 30 и 79 години. 51 от 53 държави в региона надхвърлят препоръчителния дневен прием на сол от 5 грама (около една чаена лъжичка), определен от СЗО. Преработените и пакетираните храни са основен източник на сол в съвременния европейски хранителен режим.

СЗО подчертава, че високият прием на сол води до повишаване на кръвното налягане, основен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти. Жителите на Европа са най- засегнати от високо кръвно налягане в сравнение с населението на други континенти.

Данните на СЗО показват, че мъжете в Европа са два пъти по-склонни да умрат от сърдечносъдови заболявания в сравнение с жените. Ранната смъртност (между 30 и 69 години) от сърдечносъдови заболявания е пет пъти по-висока в Източна Европа и Централна Азия, отколкото в Западна Европа.

Призив за действие:

Намаляването на приема на сол е проста, но ефективна стъпка, която европейците могат да предприемат, за да подобрят здравето си и да намалят риска от сърдечносъдови заболявания. Препоръчително е да се избират пресни, непреработени храни, да се четат етикетите за хранителна стойност и да се ограничи консумацията на преработени храни и пакетирани закуски.

Виж още:  Хърватия: Рекордна горещина! Морската вода достигна 29,7 градуса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *