ТЕХНОЛОГИИ

Турция пусна система за ранно предупреждение за цунами в Мраморно море

Турция пусна в експлоатация система за ранно предупреждение за цунами в Мраморно море, на фона на прогнозите на учените за силно земетресение в района на Истанбул през следващите години.

Системата е проектирана да открива и предупреждава за цунами, причинени от земетресения, в рамките на 7 минути, в съответствие с международните стандарти. Тя е разработена съвместно от Сеизмологичната обсерватория „Кандилли“ на университета „Богазичи“ („Босфорския университет“) в Истанбул и Института за изследване на земетресенията.

В момента системата се състои от 47 станции, разположени в Мраморно море. В процес на изграждане е още една станция, а се планира да бъдат добавени още 30 в бъдеще, не само в Мраморно море, но и по цялото крайбрежие на Турция.

Системата изпраща сигнали до 19 институции в 13 страни, които са се абонирали за нея. Въпреки това, властите предупреждават хората, които се намират в крайбрежни райони по време на земетресение, да не разчитат изцяло на системата, а да се евакуират незабавно.

Целта на системата е:

  • Да се съкрати времето за предупреждение за цунами, което ще даде на хората повече време да се евакуират.
  • Да се намалят жертвите и щетите, причинени от цунами.
  • Да се защитят крайбрежните общности в Турция и съседните страни.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button