Йогуртът в САЩ вече може да се рекламира като средство за намаляване на риска от диабет тип 2

jogurt

Йогуртът в САЩ вече може да се рекламира като средство за намаляване на риска от диабет тип 2, но научните доказателства са ограничени.

Йогуртът в хранителните магазини в САЩ вече може да се предлага с нови етикети, на които се отбелязва, че млечният продукт може да намали риска от диабет тип 2.

Управлението по храните и лекарствата на САЩ (FDA) наскоро обяви, че производителите на йогурт могат да се позовават на това твърдение, въпреки че то се основава на ограничени научни доказателства.

Решението на FDA е взето след молба от американския клон на френската компания “Данон” през 2018 г. за разрешение за “здравна квалификация”. “Данон” получи разрешение през март.

Твърдението, че консумацията на поне 2 чаши йогурт седмично може да намали риска от развитие на болестта, която засяга около 36 милиона американци, все още не е подкрепено от значителни научни изследвания.

Въпреки липсата на пълна научна обосновка, FDA разреши етикетирането на продуктите, стига те да съдържат отказ от отговорност, за да не се подвежда обществеността.

“Данон” представи информация от проучвания, показващи връзка между консумацията на йогурт и по-ниските показатели за диабет. FDA се съгласи, че има “някои достоверни доказателства” за ползата от консумацията на млечния продукт като цялостна храна, но не заради някое конкретно хранително вещество в него.

С други думи, няма преки доказателства, че йогуртът може да предотврати диабета, освен някои слаби доказателства, че яденето на млечния продукт може да е свързано с намаляване на някои биомаркери, които са свързани с повишаване на риска от заболяването.

Критиците на решението на FDA поставят под въпрос одобрението на твърдението, като казват, че то не се основава на стандартите за контролирани проучвания, които биха могли да докажат дали йогуртът действително намалява риска от диабет тип 2.

Виж още:  Белгия въвежда глоби за не носене на колани на задната седалка: 100 евро за всеки в колата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *