Apple се готви за голямо завръщане на Siri с изкуствен интелект

omid armin agrtdozlpyw unsplash

След години на застой, Siri е на път да се трансформира с нови AI функции.

В продължение на години Apple не е отделяла много внимание на своя гласов асистент Siri, за разлика от конкурентите си. Но според информация на The Verge, компанията работи усилено върху редица нови функции, базирани на изкуствен интелект (AI), които ще бележат значително подобрение на Siri.

Apple изостава в надпреварата с AI, но е готова да навакса.

В момента Apple се смята за изоставаща в надпреварата с AI, без еквивалент на ChatGPT, Copilot, Meta AI, Gemini и други AI асистенти. Очаква се това да се промени през юни по време на годишната конференция на Apple WWDC, където компанията ще представи своите планове за Siri.

Better Siri: По-бърз, по-интелигентен и по-ефективен

Главната новост е Better Siri – обновена, подобрена и олекотена версия на асистента. Тя ще предлага по-широк спектър от функции и ще е по-интелигентна, но ще използва олекотен езиков модел, за да работи по-бързо и да натоварва устройството по-малко.

EELBERT: Системата за компресиране на AI модели

През последните години Apple е вложила много ресурси в разработването на поддържащи системи и инфраструктура за AI и големи езикови модели. За разлика от повечето компании, които първо създават моделите и след това ги оптимизират, Apple е предприела обратния подход – първо е създала условията, оптимизирала е процеса и след това е изградила възможно най-ефективния модел.

Едно от творенията на Apple е системата EELBERT, която може да компресира голям езиков модел, без да се влошава точността му. Тестове, проведени с модела Bert на Google, показват 15-кратно компресиране до едва 1,2МВ, с понижение на точността с 4%.

Виж още:  MacBook алармите няма да ви събудят в режим на заспиване: Ето решенията

Фокус върху по-добро разбиране на потребителя

Голяма част от новостите в Siri ще бъдат „невидими“ за потребителя. Асистентът ще се усъвършенства в разбирането на нуждите на потребителя в различни ситуации и ще може да отговаря по-адекватно.

Очаква се WWDC да разкрие плановете на Apple

Apple все още не е обявила кои от новите функции ще бъдат внедрени и кога. Очаква се първата част от плановете на компанията за Siri да бъде представена по време на WWDC през юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1