ЗДРАВЕ

СЗО призовава за ясни етикети на храните за по-здравословен избор

Световната здравна организация препоръчва етикети отпред на опаковките, показващи хранителната стойност на продуктите

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че опаковките на хранителните продукти и напитките трябва да имат етикет отпред, който да указва хранителната им стойност.

Това ще помогне на потребителите да правят по-информиран и здравословен избор.

Настоящото изявление е част от първото ръководство на СЗО за предупредителни етикети. Нарасналата консумация на преработени храни с високо съдържание на сол, захар и мазнини е ключов фактор за световната криза със затлъстяването, която засяга над един милиард души.

Според данни на СЗО, около осем милиона души умират преждевременно всяка година заради здравословни проблеми като болести на сърцето и диабет.

Към момента едва 43 от държавите, членуващи в СЗО, имат етикети в предната част на опаковката. Организацията започна работа по инструкциите за етикетите през 2019 г., като общественото обсъждане на указанията приключи на 11 октомври. Готовият вариант на документа се очаква да бъде издаден в началото на 2025 г.

Препоръките на СЗО включват:

  1. Налагане на етикети с информация за хранителната стойност
  2. Обяснения за здравословността на продукта
  3. Използване на системи като френската NutriScore или по-строгата система в Чили

Проучвания показват, че строгите етикети, заедно с други мерки, могат да доведат до значително намаляване на консумацията на нездравословни храни. Въпреки това, хранителната индустрия се противопоставя на предупредителните етикети, предпочитайки по-непълни указания.

Международният алианс на производители на храни и напитки обяви, че вече е въвел глобален минимален стандарт, но експерти смятат, че това не е достатъчно, особено за пазари, доминирани от местни производители.

Дебатът за най-ефективната система за етикетиране продължава, като СЗО търси баланс между информативност и практичност в глобален мащаб.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button