ТЕХНОЛОГИИ

Японски учени тестват успешно космическа слънчева енергия

Киотски университет прави пробив в технологията за предаване на слънчева енергия от Космоса на Земята

Изследователи от университета в японския град Киото проведоха успешен предварителен експеримент като част от амбициозен проект за генериране на слънчева енергия в Космоса и изпращането й на Земята, съобщава NHK.

Проектът предвижда инсталирането на геостационарни слънчеви панели в Космоса на надморска височина от 36 000 километра над нашата планета.

Генерираното електричество ще се преобразува в микровълни за предаване на Земята. Учените се надяват тази революционна технология да влезе в практическа употреба от 2045 година.

Космическата слънчева енергия има потенциала да бъде изключително стабилен енергиен източник, тъй като не се влияе от климатични условия или денонощни цикли, които биха нарушили процеса на генериране.

В хода на експеримента е тествано точково предаване на микровълни, преобразувани от електричество. За целта е използвано устройство с площ от около 70 квадратни сантиметра, демонстриращо възможността микровълните да достигат определена цел от разстояние.

Следващите стъпки в проекта включват:

  1. Нов експеримент през декември за предаване на електричество на Земята от самолет, летящ на височина от 7000 метра.
  2. През следващата година опитът ще бъде проведен с помощта на малък сателит.

Този успешен тест бележи значителен напредък в разработването на иновативни решения за чиста и устойчива енергия, които биха могли да революционизират глобалното енергийно производство в бъдеще.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button