ШАРЕНО

Неидентифицирани звуци от небето продължават да озадачават учените

Хората по целия свят съобщават за силни звуци, идващи от небето, но все още няма ясно обяснение за тяхната поява.

Странни звуци са били чути в различни части на света, като хората съобщават за силни шумове, идващи сякаш от небето, съобщава IFLScience.

В различни региони тези звуци са добре познати и имат местни наименования: в делтата на река Ганг и Бенгалския залив те са известни като “Bansal guns” (Бансалски оръдия); в Япония, в района Шикоку, ги наричат “ян”, а в Белгия се говорят като “Mistpouffers” (силен бумтящ звук).

В САЩ, около езерото Сенека в района на Фингър Лейкс, тези звуци са наречени “Seneca Guns” (Оръдията на Сенека) и са толкова силни, че могат да предизвикат вибрации в сградите и тракане на прозорци.

В продължение на векове в САЩ има сведения за подобни неидентифицирани звуци, които често се свързват със земетресения, като тези в Ню Мадрид през 1811-1812 г. и до януари 2020 г.

Понякога те се описват като „бързащ“ или „търкалящ се“ звук и често се свързват с ниски температури, а не със сеизмична активност.

През 2020 г. учените от Университета на Северна Каролина, използвайки сеизмични данни, се опитаха да установят произхода на тези шумове, но не намериха връзка със земетресения.

Те предполагат, че звуците може да са атмосферни явления, разпространяващи се чрез въздуха, а не през земята. Инфразвукът, нискочестотен звук, който не се чува от човешкото ухо, също е разглеждан като възможна причина.

Възможните обяснения за тези странни звуци включват звукови бумове от самолети, които преодоляват звуковата бариера, буреносни вълни, цунами, запалване на метан и дори метеорити в горните слоеве на атмосферата. Въпреки тези хипотези, причините за шумовете остават загадка.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button