ЗДРАВЕ

Ново приложение за смартфон измерва кръвното налягане

Разработен от учени от Университета в Питсбърг, мобилното приложение предоставя точни данни за кръвното налягане, използвайки само сензорите на модерните смартфони, без нужда от специализирана апаратура.

Ново приложение за смартфони може да помогне за ранното откриване на високо кръвно налягане. Разработено от екип от Университета в Питсбърг, приложението използва сензорите на телефона, за да измери пулсовия натиск.

Това може да бъде особено полезно за хора, които нямат достъп до традиционни устройства за измерване на кръвното налягане.

Обикновено кръвното налягане се измерва с помощта на маншет, който се надува около ръката. Това обаче не е възможно със смартфон.

Затова приложението използва гравитацията и силата на натиск на пръста върху екрана на телефона, за да изчисли пулсовия натиск.

В тестове приложението е показало достатъчна точност, като грешката е била около 8 mm Hg.

Изследователите признават, че все още е необходимо да се работи върху “промяната на мисленето” около използването на пулсовия натиск като индикатор за кръвното налягане, но това е най-доброто решение, което сме виждали досега за измерване на този важен показател с помощта на обикновен смартфон.

“Разработването на устройство за измерване на кръвното налягане без маншет, което не изисква никаква външна калибрация, е свещеният граал – такова устройство в момента не съществува”, казва биомедицинският инженер Санджив Шроф от Университета в Питсбърг.

“Научната работа, публикувана в това издание, е важна стъпка в правилната посока.”

Изследването е публикувано в списание Scientific Reports.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button