ЗДРАВЕ

Консумацията на ултра-преработени храни увеличава риска от диабет тип 2 с 17%

Изследователи от University College London, съвместно с експерти от University of Cambridge и Imperial College London, откриха пряка връзка между консумацията на ултра-преработени храни и повишения риск от развитие на диабет тип 2.

Резултатите от изследването, публикувани в научното списание The Lancet Regional Health – Europe, показват, че увеличение на консумацията на ултра-преработени храни с 10% повишава риска от развитие на диабет тип 2 със 17%.

Проучването разглежда степента на преработка на храните и тяхното въздействие върху здравето, като особено внимание се отделя на продукти като готови ястия, закуски, сладкиши и изкуствено подсладени напитки.

В изследването са включени 311 892 участници от осем европейски страни, проследявани за период от 11 години, през който 14 236 от тях са диагностицирани с диабет тип 2.

Учените установяват, че замяната на ултра-преработени храни с по-малко преработени може значително да намали риска от заболяване.

Групите храни, свързани с най-висок риск от диабет, включват солени закуски, преработени меса и готови за консумация ястия. В същото време консумацията на хляб, бисквити и растителни заместители на храна е свързана с по-нисък риск от развитие на заболяването.

Изследването използва нова класификационната система, която разделя храните според степента на тяхната преработка, което позволява по-прецизно оценяване на тяхното въздействие върху здравето.

Авторите заключават, че намаляването на консумацията на ултра-преработени храни може значително да намали риска от диабет тип 2.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button