ШАРЕНО

Уникален астрономически спектакъл на 28 август

В сряда, 28 август, рано сутрин небето ще ни предложи уникален спектакъл. Меркурий, Марс, Юпитер, Уран, Нептун, Сатурн и намаляващата Луна ще се подредят в един сектор, създавайки впечатление за парад на планети.

Това астрономическо събитие ще бъде видимо от полунощ до зазоряване. Всички небесни тела ще се намират източно от изгряващото Слънце. Въпреки че планетите ще заемат доста широк сектор на небето (около 160 градуса), това не пречи на наблюдателите да се насладят на този рядък космически спектакъл.

Защо “условен” парад?

Астрономите предпочитат да наричат подобни събития “условни паради”, тъй като няма строго определени критерии за това колко близо трябва да са планетите една до друга, за да се счита явлението за парад. Обикновено, за да говорим за парад, планетите трябва да са събрани в много по-тесен сектор от небето (около 20-30 градуса).

Как да наблюдаваме парада?

Ако времето позволява, някои от планетите ще могат да се видят с просто око, особено Марс и Юпитер. За да наблюдавате Уран и Нептун, ще ви е необходим бинокъл или телескоп. Меркурий, който ще се появи на небето след 04:00 ч. българско време, също може да бъде по-труден за наблюдение без оптични прибори.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button