Юли 2024 г. – най-горещият за последните 14 години в Северна и Западна Гърция

greece

В столицата средната температура е била с 2 градуса по Целзий по-висока от нормата.

Юли 2024 г. се оказа най-горещият месец юли от 2010 г. насам в Северна и Западна Гърция, както и в района на Йонийско море, сочат данни от Националната обсерватория на Атина (ЕАА).

Според метеорологичните станции, които непрекъснато наблюдават региона от 2010 г., средните температури през изминалия юли са били с до 3,4 градуса по Целзий по-високи от средните за сезона.

В сравнение с втория най-горещ юли от 2010 г. насам, този път средните температури в Северна и Западна Гърция са били с цели 1-2 градуса по-високи.

Изключение прави само остров Крит, където юли 2024 г. се класира като трети по горещина.

Екстремните температури са засегнали голяма част от региона.

В района на Етолоакарнания, например, е измерена средна максимална температура от 38,7 градуса по Целзий, като в продължение на две седмици са регистрирани температури над 40 градуса.

Атина и Солун също са били под удара на горещата вълна.

В столицата средната температура е била с 2 градуса по Целзий по-висока от нормата, като повече от 80% от дните през юли са били необичайно топли. В Солун ситуацията е била подобна, с над 80% от дните с температури над средните за периода 2010-2019 г.

Тези данни потвърждават тенденцията към глобално затопляне и подчертават необходимостта от мерки за справяне с климатичните промени.

Виж още:  Изследвания разкриват невероятните ползи от кафето за здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1