Полярната звезда е по-масивна и по-стара, отколкото смятахме

polyarna zvezda

По-голямата маса на Полярната звезда предполага, че тя е с милиони години по-стара, отколкото се смяташе досега.

Ново изследване разкрива, че Полярната звезда – нашето надеждно ориентирче на северното небе – е значително по-масивна и по-стара, отколкото се смяташе досега.

Астрономи са установили, че масата на Северната звезда е с около 50% по-голяма от предходните оценки, достигайки впечатляващите 5,1 слънчеви маси. Това откритие, базирано на прецизни наблюдения на по-слаба звезда, обикаляща около Полярната, променя нашето разбиране за живота и еволюцията на този космически гигант.

По-голямата маса на Полярната звезда предполага, че тя е с милиони години по-стара, отколкото се смяташе досега. Това от своя страна има значителни последици за нашето разбиране за цефеидите – клас звезди, към който принадлежи Полярната и които са от изключителна важност за измерването на космически разстояния.

Как беше направено това откритие?

Чрез използването на космическия телескоп “Хъбъл” и наземната обсерватория CHARA, астрономите успяха да проследят орбитата на слабата звезда-спътник около Полярната. Анализирайки данните, те изчислиха масата на главната звезда с висока точност.

Защо е важно това откритие?

По-точното познаване на масата на Полярната звезда ще позволи на астрономите да усъвършенстват моделите за звездна еволюция и да получат по-прецизни измервания на космически разстояния. Това е от съществено значение за нашето разбиране за структурата и разширяването на Вселената.

Виж още:  Открита най-голямата змия в света

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1