Очакват се впечатляващи северни сияния и потенциални смущения

severno siyanie

Явлението се очаква да продължи от тази вечер до четвъртък, като най-силната активност се прогнозира за днес.

Нова вълна от слънчеви бури се насочва към Земята, като се очаква да предизвика геомагнитни бури и да създаде впечатляващи северни сияния, видими на по-ниски географски ширини от обикновено, съобщава Американската национална океанска и атмосферна администрация (NOAA).

Явлението се очаква да продължи от тази вечер до четвъртък, като най-силната активност се прогнозира за днес.

През май планетата вече преживя най-мощните геомагнитни бури от 20 години насам, които озариха нощното небе в САЩ, Европа и Австралия с впечатляващи полярни сияния.

Слънчевите бури се причиняват от изхвърляне на коронална маса (CME) – облаци от заредени частици, които се изхвърлят от Слънцето и достигат Земята за няколко дни. При взаимодействието си с магнитното поле на нашата планета, тези частици предизвикват геомагнитни бури и създават характерните светлинни ефекти на северните сияния.

Според NOAA, четири CME вече са на път към Земята. Очаква се те да предизвикат геомагнитна буря от категория 3, което може да доведе до наблюдение на северни сияния в Канада, северните щати на САЩ, както и в части от Северна Европа, включително Англия, Северна Германия, Нидерландия и Белгия.

Въпреки че северните сияния са впечатляваща гледка, слънчевите бури могат да окажат и негативно въздействие. Те могат да нарушат работата на сателити, да предизвикат прекъсвания в електроснабдяването и да повлияят на комуникационните системи.

Слънцето понастоящем преминава през период на повишена активност, известен като слънчев максимум, който се очаква да достигне своя пик през следващите години. Най-силната регистрирана слънчева буря, събитието Карингтън от 1859 г., е предизвикала широкомащабни смущения в телеграфните мрежи по света.

Виж още:  Загубата на близък ускорява биологичното стареене

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *