Загубата на близък ускорява биологичното стареене

svesth

Изследването е публикувано в специализираното издание Jama Network Open.

Загубата на близък човек може да остави дълбоки емоционални рани, но ново проучване, публикувано в Jama Network Open, разкрива и по-малко позната последица от скръбта – ускоряване на биологичното стареене.

Изследователи от Колумбийския университет са установили, че смъртта на любим човек, особено в детството или ранна зряла възраст, може да има сериозни последици за дългосрочното здраве. Повтарящите се загуби пък увеличават риска от сърдечни заболявания, по-ранна смърт и дори деменция.

„Нашето проучване показва, че скръбта през целия живот е тясно свързана с по-бързото биологично остаряване“, обяснява д-р Алисън Айело, водещ автор на изследването.

Учените са анализирали данни от хиляди участници в продължение на десетилетия и са установили, че хората, преживели загуба на близък, имат по-високи нива на метилиране на ДНК – биомаркер, който се използва за оценка на биологичната възраст. С други думи, телата им са остарели по-бързо в сравнение с връстниците си, които не са преживявали подобна загуба.

„Загубата на родител или брат/сестра в ранна възраст може да бъде особено травматична и да доведе до дълготрайни психични и физически проблеми“, допълва д-р Айело.

Защо скръбта ни състарява?

Точният механизъм, по който скръбта влияе върху биологичното стареене, все още не е напълно изяснен. Учените предполагат, че хроничният стрес, свързан със загубата, може да доведе до възпалителни процеси в организма, които от своя страна ускоряват стареенето на клетките и тъканите.

Какво можем да направим?

Въпреки че не можем да предотвратим загубата на близки, можем да предприемем стъпки, за да се справим по-добре със скръбта и да намалим негативните ѝ последици върху здравето. Търсенето на подкрепа от близки, приятели или терапевт може да бъде от съществена важност.

Виж още:  Здравословни причини да пиете вода с канела всеки ден

Това изследване подчертава значението на емоционалното благополучие за нашето дългосрочно здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1