Ревизия на населението: 4.7% от българите са емигрирали през последното десетилетие

statistika

НСИ: Ревизирани данни за населението показват значителна неотчетена емиграция.

Националният статистически институт публикува днес ревизирани данни за броя на населението на България в периода между преброяванията през 2011 и 2021 година. Новите оценки разкриват значително по-висока степен на емиграция отколкото се предполагаше досега.

Според ревизията, разликата между текущата демографска статистика и резултатите от преброяването през 2021 година се дължи основно на неотчетена външна миграция. Около 4.7% от населението към края на 2021 г. са емигрирали, което е довело до по-бързо намаляване на броя на населението в сравнение с предишните оценки.

В регионален план разликата в броя на населението, дължаща се на емиграция, варира значително между различните области. Докато в област Враца намалението е било сравнително малко (0.6%), в област Кърджали то достига 12.3%.

Целта на ревизията е да се създаде по-точна картина на демографските процеси в България през последното десетилетие, като се отчетат всички налични данни и се съобразят със закономерностите в раждаемостта, смъртността и миграцията. Новите оценки ще служат като основа за разработването на по-точни прогнози за бъдещото развитие на населението.

Виж още:  България сред лидерите в ЕС по ръст на вътрешния туризъм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1