Открита е ключова роля на ДНК структурата в формирането на спомени

dna

Международен екип от учени разкрива механизма на паметта на молекулярно ниво.

Международен екип от генетици направи революционно откритие, хвърлящо светлина върху начина, по който мозъкът ни съхранява спомени. Проучването, ръководено от учени от Австралийския национален университет (АНУ), показва, че специфична структура на ДНК, наречена G-квадриплекс (G4-ДНК), играе ключова роля в регулирането на формирането на спомени.

G4-ДНК е сравнително рядка структура, която се образува, когато ДНК последователностите се подреждат в четириверижна конфигурация. Досега тя е била свързвана предимно с увреждане на ДНК и рак.

Новооткритата роля на G4-ДНК в паметта е изненадваща. Изследването, проведено върху миши клетки, показва, че натрупването на G4-ДНК в невроните е от съществено значение за активирането и деактивирането на гени, свързани с ученето и паметта.

“Наблюдавахме, че манипулирането на G4-ДНК нивата води до значителни нарушения на паметта”, коментира ръководителят на изследването проф. Пол Маршал. “В някои случаи това води до засилване на транскрипцията, докато в други – до нейното потискане. Ефектите върху паметта варират в зависимост от мозъчната област и вида на паметта.”

Това революционно откритие е плод на сътрудничество между учени от АНУ, Университета в Куинсланд, Университета в Линшьопинг (Швеция), Научния институт “Вайцман” (Израел) и Калифорнийския университет. То е публикувано в престижното научно списание и е посрещнато с голям интерес от научната общност.

Откритието на G4-ДНК като ключов регулатор на паметта е значима стъпка напред в разбирането на когнитивните функции. То може да доведе до разработването на нови терапии за лечение на нарушения на паметта и деменция.

Виж още:  Топенето на ледовете забавя въртенето на Земята, удължава деня с милисекунди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *