2024 г. – най-горещата в историята?

vakancziya

Рекордните температури през 2024 г. са тревожен сигнал за ускоряващите се климатични промени.

Рекордно горещо лято обхвана Северното полукълбо през 2024 г., потвърдиха данни от Службата на ЕС за климатичните промени “Коперник”. Средната глобална температура между юни и август достигна най-високите нива в историята, като надхвърли с 0,69°C средната стойност за периода 1991-2020 г.

“Юни и август 2024 г. бяха най-горещите месеци, а лятото като цяло – най-жаркото в историята”, заяви Саманта Бърджис, заместник-директор на “Коперник”. Тази тенденция увеличава вероятността 2024 г. да бъде обявена за най-горещата година от началото на измерванията.

Европа не остана извън обхвата на горещата вълна. Континентът преживя най-горещото си лято, като средната температура през юни, юли и август надвиши с 1,54°C средната стойност за периода 1991-2020 г.

Според доклада на “Коперник”, докато Западна и Северна Европа се сблъскаха с по-висока от средната влажност, голяма част от Средиземноморието и Източна Европа страдаха от суша.

Учените предупреждават, че екстремните метеорологични явления, свързани с високите температури, ще се засилват, ако не бъдат предприети незабавни мерки за намаляване на емисиите на парникови газове.

Рекордните температури през 2024 г. са тревожен сигнал за ускоряващите се климатични промени. Настоящата ситуация подчертава необходимостта от спешни действия за ограничаване на глобалното затопляне и смекчаване на негативните му последствия.

Виж още:  Ново изследване свързва онлайн омразата с психопатски черти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1