ТЕХНОЛОГИИ

Естония одобрява гласуване по мобилен телефон за избори

Естонският парламент одобри законопроект, който позволява гласуване на избори чрез мобилен телефон, съобщиха медиите. Промяната в закона, предложена от правителството, ще влезе в сила през октомври и ще позволи на гласоподавателите да използват специални приложения за гласуване на своите смартфони.

“Това е важна стъпка за модернизиране на нашия избирателен процес и за го направим по-достъпен за всички”, каза министърът на икономиката и информационните технологии Тийт Рийсало.

“Много хора вече използват мобилните си телефони за почти всичко останало, така че е логично да им позволим да ги използват и за гласуване.”

Естония е първата страна в света, която въведе онлайн гласуване през 2005 г., и оттогава системата се радва на голяма популярност.

На парламентарните избори през 2023 г. над половината от гласовете са подадени по електронен път.

Новото законодателство ще изисква от избирателната комисия да одобри приложенията за мобилно гласуване, които ще бъдат използвани.

Приложенията ще трябва да отговарят на строги изисквания за сигурност, за да се гарантира, че гласовете са защитени от манипулации.

Въпреки че мобилното гласуване се очаква да бъде удобно за много хора, някои критици изразяват загриженост за потенциалните му рискове за сигурността. Те се опасяват, че хакерите биха могли да проникнат в приложенията за гласуване или да манипулират гласовете, подадени чрез мобилни телефони.

Правителството на Естония отхвърля тези опасения и подчертава, че системата за мобилно гласуване ще бъде проектирана с оглед на максимална сигурност.

“Ще предприемем всички необходими стъпки, за да гарантираме, че гласовете на хората са безопасни и сигурни”, каза Рийсало.

Очаква се мобилното гласуване да стане популярна опция сред естонските гласоподаватели, когато стане достъпно през 2024 г.

Остава да се види дали други страни ще последват примера на Естония и ще въведат свои собствени системи за мобилно гласуване.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button