Евровизия 2024: Откриване с “тюркоазен килим” и оспорвана битка за титлата

Eurovision

Песенният конкурс “Евровизия”, гледан от близо 200 милиона души по света, се откри днес в Малмьо, Швеция, с гала церемония, изпълнена с блясък и “тюркоазен килим”, съобщи Ройтерс.

Конкурсната програма започва с първия полуфинал на 7 май, а според феновете и букмейкърите, надпреварата за титлата ще бъде оспорвана между няколко фаворита.

Хърватия, Швейцария и Украйна са сред основните претенденти за победата. Хърватският изпълнител Baby Lasagna (истинско име Марко Пуришич) оглавява класациите с песента си “Rim Tim Tagi Dim”, а Швейцария залага на рапъра Немо и неговото парче “The Code”, разказващо за пътя към себеоткриването на небинарен млад човек. Украйна, спечелила конкурса преди две години, е представена от дуета Альона Альона и Джери Хейл с песента “Teresa & Maria”, съчетаваща фолклорни мотиви, денс и рап бийт.

Други забележителни участници са Йост Клайн от Нидерландия с песента си “Europapa”, вдъхновена от историята на сирак, търсещ себе си в обединена Европа, и 23-годишната Анджелина Манго от Италия с “La Noia”. Швеция, домакин на тазгодишното издание, разчита на норвежките близнаци Варкус и Мартинус Гунарсен и тяхната песен “Unforgettable”.

Еден Голан от Израел, представяща четвъртата си поредна победа за страната, е сред фаворитите с песента “Hurricane”.

Победителят в конкурса обикновено е домакин на следващото издание, но поради войната в Украйна, миналата година “Евровизия” се проведе във Великобритания.

Очакванията са високи за тазгодишния конкурс, с множество силни претенденти за титлата. Разнообразието от стилове и послания обещава вълнуващо музикално пътешествие за публиката по целия свят.

Виж още:  Панталони на Nike доста приличат на Adidas, постанови съд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *