СЕКС

Скок на случаите на ХИВ в Обединеното кралство, особено сред хетеросексуалните

Нови данни сочат тревожна тенденция извън Лондон

Според нови правителствени данни, само за една година броят на диагностицираните случаи на ХИВ сред хетеросексуалните лица се е увеличил с 30%.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) съобщи, че броят на диагностицираните случаи на ХИВ в Англия е нараснал с около 15% – от 2450 през 2022 г. до над 2800 през миналата година.

Хетеросексуалните мъже са най-засегнати, като случаите сред тях са се увеличили с 36%, достигайки 600 случая през 2023 г.

Увеличение с около 30% е регистрирано и сред хетеросексуалните жени, с близо 800 нови диагностицирани случая. ХИВ е животозастрашаващо състояние, ако не се лекува, тъй като отслабва способността на организма да се бори с инфекции.

Въпреки че няма лечение, съществуват ефективни лекарства, които могат да помогнат на хората да живеят дълго и здравословно с болестта.

Данните показват също, че случаите на ХИВ сред хетеросексуалните извън Лондон са нараснали значително – с 51% при мъжете и 44% при жените.

В столицата случаите са се увеличили с 9%, но при жените има спад с 2%. Според Роби Къри, главен изпълнителен директор на Националния тръст за борба със СПИН, тези данни ясно показват неравенства, които пречат на усилията за справяне с ХИВ в страната.

От Terrence Higgins Trust добавят, че новите данни застрашават целта за прекратяване на новите случаи на ХИВ до 2030 г.

Симптоми на ХИВ:
UKHSA съобщава, че повечето хора с ХИВ получават кратко грипоподобно заболяване 2 до 6 седмици след заразяването, което продължава около седмица. След този период болестта може да не покаже симптоми, но продължава да уврежда имунната система, като много хора не осъзнават, че са заразени.

Причини за ХИВ:
ХИВ се предава чрез телесни течности като сперма, вагинални и анални течности, кръв и майчино мляко. То не може да се разпространява чрез пот, урина или слюнка.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button